Geen CV’s voor je vacature? 5 must do’s

Handen in het haar, je hebt een vacature en zoekt een topper. Je bent een klein bedrijf, groeit lekker en het lukt je niet de juiste mensen te vinden. Je hebt geen recruiter in dienst die dit allemaal voor je opzet of nog niet de skills. En je hebt goede mensen zo hard nodig om door te groeien en een professionaliseringsslag te maken.

Waar te beginnen? Hieronder 5 must do’s;

  1. Verander je mindset
  2. Kijk kritisch naar je vacature tekst
  3. Zorg voor de juiste sourcing tools
  4. Mobiliseer iedereen
  5. Wees out-of-the-box en creatief

1. Verander je mind-set

Om hiermee te beginnen niet de makkelijkste, wel de belangrijkste. De meest voorkomende bezwaren die ik te horen krijg;

‘We krijgen nooit meer dan 3 cv’s binnen, waarom nu wel?’

‘We zijn een klein bedrijf, wie wil er voor ons werken?’

‘Het lukt me toch niet de juiste kandidaat te vinden’

‘De arbeidsmarkt is moeilijk het is zo lastig om mensen te vinden’

‘Onze vorige aanname was een drama, zal wel weer zo worden’

En ja, die bezwaren zullen toch allemaal overboord moeten om vooruit te komen. Het zijn allemaal ‘schaarste gedachten’ die jou en je bedrijf niet verder gaan helpen. Dus uitzetten die gedachten en actie!

2. Kijk kritisch naar je vacature tekst

De vacature tekst is belangrijk. Het is het uitgangspunt van je zoektocht. Staat daarin echt en duidelijk wie je zoekt en wat je wilt? Is hij pakkend voor de kandidaat? Professioneel? Geeft hij goed weer wat mijn bedrijf een kandidaat te bieden heeft? Voorkom saaie en zakelijke opsommingen. De tekst moet echt weergeven wat je zoekt. En ook een ‘catchy’ weergave van jouw organisatie, team en mensen die er werken. Uit onderzoek blijkt dat kandidaten het fijn vinden om de vacature teksten te lezen. Ze willen een goed beeld krijgen van hun nieuwe baan, het bedrijf en hoe het is om er te werken. 

3. Zorg voor de juiste sourcing tools!

Sourcing Anke, mooi woord maar wat is dat? Sourcing is het inzetten van de juiste middelen en kanalen om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke match er tussen zit. Dit is een vak apart. Het goede nieuws is; het is te leren, ja -ook als ondernemer- en ook als je geen super expert recruiter bent. 

Het begint bij je verplaatsen in de (potentiële kandidaat); Waar zoekt hij naar een baan?  Waar kijkt hij of zij? Als hij niet actief zoekt waar bevindt hij zich dan? Met wie heeft hij of zij contact?

Lukt het je om je daarin te verplaatsen? Dan ga je tools selecteren, zowel offline als online. Online, je eigen site, Linked-In, Indeed en vacature sites. Meest voor de hand liggend. En heb je al aan je nieuwsbrief gedacht? Offline, kun je je eigen mensen inzetten, je leveranciers, je contacten? Klanten eens vragen? 

En ja je kunt uiteindelijk bij een headhunter uitkomen. Ook dat kan een heel wijs en effectief besluit zijn om deze sourcing tool in te zetten. Maar zelf kun je ook veel doen. 

4. Mobiliseer iedereen

Ja iedereen, laat je omgeving meedenken, je leveranciers, klanten en niet te vergeten je eigen team. 

5. Wees out of the box en creatief

Filmpjes, visueel materiaal en een originele manier van het beschrijven van de vacature en jouw bedrijf werkt goed. Een filmpje hoeft niet moeilijk te zijn en kan een verrassend bereik hebben. Eén van mijn klanten, die voor het eerst een fimpje inzette had in 3 dagen tijd 8000 views op Linked-In. Heel effectief!

Ook een uitdagende vacature? Ik denk graag met je mee! Stuur me een mail en ik maak (vrijblijvend) ruimte voor je om mee te kijken. anke@hrwizard.nl

Vond je dit artikel interessant?

Schrijf je dan nu in voor de HR Wizard nieuwsbrief en ontvang meer van dit soort artikelen in je mailbox. Eens per twee maanden.

 

Meer artikelen