Wat te doen met contract verlengingen?

Wat moet ik nu doen met mijn contractverlengingen? Hoe lang kun je verlengen en wat is wijsheid? En moeten we dit willen een reeks korte contracten in 3 jaar?

Wat verandert er met de nieuwe contract-keten regeling per 1 januari 2020?

In de ‘huidige’ regeling (van voor 1 januari 2020) kun je 3 bepaalde tijd contracten in een periode van 24 maanden geven. 2 keer verlengen dus, daarna onbepaalde tijd contract of niet verlengen. Na 1 januari 2020 is dat 3 bepaalde tijd contracten in een periode van 36 maanden (ipv 24 maanden). Dus je kunt iemand nog steeds 2 keer verlengen om daarna over te gaan op onbepaalde tijd.

Nieuwe contract keten regeling in de praktijk

Maar we zijn nu nog 2019, waarom moet ik daar nu al over nadenken? Aan de hand van 3 praktijkvoorbeelden maak ik dit inzichtelijk. Hou je aandacht erbij, het is niet makkelijker geworden.

1. Deze is overzichtelijk; Op 1 september 2019 eindigt er een 2e bepaalde tijd contract van een medewerker, duur van 2 contracten bij elkaar opgeteld is 24 maanden. Dan is de ‘huidige’ 24 maanden keten regeling van toepassing. Dus ofwel je besluit deze medewerker niet te verlengen en die gaat dus uitdienst, ofwel het contract wordt onbepaalde tijd.

2. Hier moeten we al opletten, hou de focus 😉 Op 1 september 2019 eindigt er een 2bepaalde tijd contract en de duur van de 2 contracten is 14 maanden. Je kunt nu nog een bepaalde tijd contract geven van 10 maanden (24-14 = 10) wat eindigt op 1 juli 2020. Nog steeds de huidige regeling van kracht.  Op 1 juli 2020 sta je weer voor een ‘beslispunt’, dan is je werknemer 24 maanden in dienst én heeft 3 contracten. Je zou kunnen denken; we zijn nu in 2020, dan mag ik toch 36 maanden iemand onder contract hebben? MAAR omdat je niet meer dan 3 contracten mag geven -ook met de nieuwe regeling- geldt op 1 juli 2020 een onbepaalde tijd contract.

3. Wil je maximale flexibiliteit? Dan is dit een interessant voorbeeld.  Op 1 september 2019 eindigt er een 1bepaalde tijd contract er zal dus een 2e bepaalde tijd contract in gaan. De duur van dit contract is 12 maanden. Onder de huidige regeling mag je nog een bepaalde tijd contract aanbieden van 12 maanden. (24-12= 12), een contract tot 1 september 2020 dus. Op 1 september 2020 heb je weer een ‘beslis’ moment onder de nieuwe regeling. Even een refresh; per 2020 geldt 3 bepaalde tijd contracten met een duur van 36 maanden. Werknemer is 24 maanden in dienst met 2 bepaalde tijd contracten. Je mag in deze case nog een 3e bepaalde tijd contract geven en deze met 12 maanden verlengen tot 1 september 2021. (36-24=12). Door nu (in 2019) al een lange contractverlening en dit  ‘zover mogelijk in 2020’ te laten eindigen heb je maximaal gebruik gemaakt (beide) regelingen. Een aantal disclaimers moet ik wel toevoegen;

  • Val je onder een cao, dan kan het net wat anders uitpakken. Check je cao.
  • Case net wat anders? Mag je me bellen 😉 of het contact formulier invullen en ik neem contact met je op.

Moeten we dit willen al die bepaalde tijd contracten?

De arbeidsmarkt staat op spanning, goede mensen mét de juiste cultuur match, zijn nog altijd schaars. Maken mensen nog de overstap van onbepaalde tijd naar (korte) onbepaalde tijd contracten? Steeds minder, het is duwen en trekken bij mijn klanten die talenten aan willen trekken. Dat zorgt niet echt voor een lekkere onboarding. Ongeacht de branche. En dan verandert ook nog een contract-keten regeling.

Wat ik ervan vind? 

Mijn richtlijn is, eerste contract bepaalde tijd van 1 jaar (met proeftijd) en daarna onbepaalde tijd. Waar het kan. Om twee redenen. A. Na een jaar moet je echt wel weten of iemand een match is én het straalt vertrouwen uit. B. Een onbepaalde tijd contract is -in de praktijk- makkelijker te verbreken dan een bepaalde tijd contract. Bepaalde tijd contracten ga je -in realiteit- toch uit zitten als het niet werkt. Wil je als organisatie vertrouwen uitstralen? Talent behouden? Denk dan goed na over wat je gaat doen, hoe je dit aanpakt en uitlegt. Elke organisatie is anders en vereist een andere aanpak. Wil je voorkomen dat je ‘in de knoop’ komt en je contracten in 1 keer op orde hebben? Of toch nog wat meer uitleg nodig? Duizelt het? Neem contact met me op anke@hrwizard.nl of 06-39234824. Dan plannen we samen een vrijblijvende HR call in.

Meer artikelen